Budaházy Fekete Kúria 1650 – Erdőbénye

Álmodunk egy bort, a Budaházy– Fekete Kúria borát, amely bor felmutatja Erdőbénye, a szőlős kertjeink, a pincénk szépségét, harmonikus kapcsolatát a környezettel, a terület örökségével. A pince nemcsak egy eszköz a jó bor készítésére, hanem meghatározó vektora a megálmodott bor imázsának. Nem egyszerűen csak őrzői vagyunk egy örökségnek, hanem építői, alkotói is kívánunk lenni.

Álmodunk egy bort, a Budaházy– Fekete Kúria borát, amely bor felmutatja Erdőbénye, a szőlős kertjeink, a pincénk szépségét, harmonikus kapcsolatát a környezettel, a terület örökségével. A pince nemcsak egy eszköz a jó bor készítésére, hanem meghatározó vektora a megálmodott bor imázsának. Nem egyszerűen csak őrzői vagyunk egy örökségnek, hanem építői, alkotói is kívánunk lenni.

Területeink

Szent Mihály dűlő (Olaszliszka): 10,4 ha jelen pillanatban nem áll művelés alatt.

Rány dűlő (Vámosújfalu):

4.4 hektáros egybefüggő különálló tábla 220X90 térállással, Furmint 30 %, Hárslevelű 30%, Sárgamuskotály 30%, Kövér 10% fajtaelosztással. Talaj főként riolit, szalagos riolit, riolit tufa illetve egy nagyon kis részen nyiroktalaj, a terület nagyrészén a termőréteg 30-40 cm-rel a felszín felett kezdődik és csupán 40-50 cm vastag. 2010-es telepítésű alacsonykordonos rövidcsapra metszett tőkéinken 80-100dkg szőlőt hagyunk minden évben, melyet nagyrészt a szezon eleji hajtásválogatással már szabályozunk. Növényvédelmi filozófiánk lényege, hogy az egészséges jól táplált növény megvédi magát igy eleve elkerülhetők a fertőzés okozta problémák. A növény „gyomra” a talaj igy számunkra a legfőbb feladat a földben már meglévő tápanyagok felvehetővé tétele mely a növény gyökérzetének egészségesen tartása kártevő mentesítése hyperparazíta gombákkal (trichoderma asperellum, beauveria bassiana). Folyamatos lomb, gyökér labor vizsgálatokkal „kérdezzük” meg a növényt, hogy mire van szüksége igy megelőzve a tápanyaghiány kialakulását illetve a mikro, makro elemek egyensúlyának felborulását. Mindezek mellet még használunk a talajjavításra ásványokat Dudarit, Zeolit, Alginitet melyeknek 2-100um őrleményeit a levélre is kijuttatva egyéb jótékony hatásait is kihasználjuk pl.  biztosítja a növény nyomelemigényét gátolja rovarok gombák szaporodását. Megfelelő gyakorisággal ezeket a szereket használva gyakorlatilag megvédtük a növényt. Amennyiben mégis megjelennének kártevők illetve gombás fertőzések a szőlőben úgy Bordoi lé+ kén nsc illetve baktériumokkal és az ezek segítségével elállított rovarölő szerekkel védekezünk (minden szer a biológiai gazdálkodásban engedélyezett).

Feldolgozás

A megfelelő szüreti időpont kiválasztása után ládás szüreteléssel behordjuk a feldolgozás helyére a szőlőt ahol ha nem megfelelő a hőmérséklete (max 18 C°) lehűtjük és megkezdjük a fürtök egyenként kézzel való átválogatását mely során esetleges levél és szármaradványoktól megtisztítjuk és csak a teljesen egészséges fürtük kerülnek a présbe. Teljes fürtösen préseljük a szőlőt a prés hűtőköpenyével a cefrét folyamatosan 16-18 C° fokon tartva oxigénmentesen amit a préseléshez hasznát védőgázzal érünk el. 24 órás must ülepítés után kiválasztott technológia függvényében tartályba vagy hordóba kerülnek a borok ahol irányított erjesztéssel erjednek ki.

Filozófia a borok mögött

Borok készítése közben elsősorban a szőlő fajtajellegének gyümölcsösségének megőrzése a fő célunk. A borok nagyobb százaléka tartályban erjed és érik teljesen reduktív körülmények között ez mindig a végleges tétel alapját képezi és ebbe házasítjuk bele 220l-es zempléni szerednyei hordóban ért vagy esteleg abban is erjedt részt, igy izében egy rendkívül komplex de illatában mégis reduktív frissességet fiatalos jegyeket hordozó borokat kapunk. A borok készítése során fő célunk hogy a lehető legkevesebb beavatkozással, legtermészetesebb formában kerüljenek a borok a fogyasztókhoz. Ez azt jelenti hogy kémiai anyagok melyek „kifésülik” a bort a mihamarabbi fogyaszthatóság érdekében, inkább a pincében való palackos érlelésben látjuk a megoldást a borok megfelelő fejlődésen menjenek át és saját természetes pompájukban jelenjenek meg a pohárban.